Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice14. april 2021Predviden čas branja: 1 min

100 milijonov cepljenj v EU; v drugem četrtletju dodatnih 50 milijonov odmerkov cepiva BioNTech-Pfizer

vaccination_web.jpg
© EU
»Danes smo v Evropski uniji dosegli 100 milijonov cepljenj. To je mejnik, na katerega smo lahko ponosni. Od teh 100 milijonov cepljenj je šlo pri več kot četrtini za drugi odmerek, kar pomeni, da je zdaj v celoti cepljenih več kot 27 milijonov ljudi,«  je danes izrazila zadovoljstvo predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. 

Cilj je doseči 70 % cepljenih odraslih v EU

Ob tem je poudarila, da pandemija COVID-19 ostaja resna grožnja zdravju in preživljanju ljudi ter da gre za tekmo s časom. Prej ko bomo dosegli cilj 70 % cepljenih odraslih v Evropski uniji, boljše možnosti imamo za obvladovanje virusa.

Pojasnila je tudi, da je bil z družbo BioNTech-Pfizer dosežen dogovor o ponovni pospešitvi dostave cepiv, tako bo 50 milijonov dodatnih odmerkov cepiv, skupno 250 milijonov odmerkov tega cepiva, zagotovljenih že v letošnjem drugem četrtletju.

Napovedala je tudi nadaljnja pogajanja  z družbo BioNTech-Pfizer, kar bi zagotovilo 1,8 milijarde odmerkov cepiva v obdobju 2021-2023. To bi pomenilo, da bi imela sedež v EU ne le proizvodnja cepiv, ampak tudi vse bistvene sestavine.

Celotna predsedničina izjava je na voljo tukaj.

 

Več informacij

Datum objave
14. april 2021