Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. december 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

100 milijonov evrov za obnovo in sanacijo ukrajinskih šol

Evropska komisija in ukrajinska vlada sta podpisali sveženj podpore v višini 100 milijonov evrov za obnovo in sanacijo šol, poškodovanih v obsežni vojni agresiji Rusije proti Ukrajini.

Solidarity with Ukraine - School buses from Finland

Ukrajina bo tako prejela 34 milijonov evrov humanitarne pomoči prek humanitarnih partnerjev EU in 66 milijonov evrov v obliki proračunske podpore ukrajinski vladi.

»Usmerjeni napadi Rusije na civilno infrastrukturo, zlasti v zimskih razmerah, so nameren zločin proti milijonom nedolžnih ljudi in pomenijo hudo kršitev mednarodnega prava. Glavna prednostna naloga EU je, da bi se ukrajinski otroci čim prej vrnili v šolo. Danes izpolnjujemo obljubo, da bomo podprli sanacijo šol, ki so bile poškodovane in uničene v ruski brutalni vojni. Do začetka leta 2023 bomo zagotovili tudi šolske avtobuse za Ukrajino, da bodo lahko otroci do šole dejansko prišli v najboljših možnih pogojih. Prihodnost Ukrajine se začenja z vračanjem otrok v šole,« je pojasnila predsednica Komisije Ursula von der Leyen.

Poleg tega je Komisija iz trenutne pogodbe s poljsko razvojno banko »Bank Gospodarstwa Krajowego« dodelila približno 14 milijonov evrov za nakup šolskih avtobusov in varen prevoz ukrajinskih otrok v šolo. Komisija organizira tudi solidarnostno kampanjo, da bi Ukrajini podarila šolske avtobuse do začetka leta 2023. Dostava avtobusov, ki jih darujejo javni in zasebni subjekti v EU in zunaj nje, poteka prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite. Do zdaj je bilo podarjenih 120 avtobusov, še več pa jih je na poti.

Več:

Več informacij

Datum objave
16. december 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji