Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice2. avgust 2021Predviden čas branja: 1 min

12 milijonov evrov v podporo medijem in javni sferi EU

Evropska komisija je objavila štiri nove razpise z namenom spodbujanja živahne in raznolike javne sfere ter dostopa državljanov do zanesljivih informacij po vsej EU. V okviru razpisov bo zagotovljenih skoraj 12 milijonov evrov.

Journalist
EU

Prvi razpis je namenjen podpori večjezikovnim medijskim vsebinam o EU na digitalnih platformah, medtem ko bo drugi razpis spodbujal oblikovanje omenjenih vsebin v okviru mreže radijskih postaj. Sredstva bodo na voljo tudi za pilotni projekt, ki bo podprl mrežo mladinskih medijev, ki bo prek družbenih omrežij in dogodkov spodbujala razmišljanje o aktualnih temah. Četrti razpis pa bo podprl pripravljalno aktivnost za medijske platforme, ki je namenjena izboljšanju dostopa državljanov do zanesljivih informacij ter vključuje izdajatelje televizijskega programa in založnike.

»Pandemija je prikazala pomen medijev pri informiranju, vendar je tudi oslabila ekonomski položaj tega sektorja. Povečali in razširili bomo vire financiranja na ravni EU ter zagotovili nove priložnosti, orodja in podporo. Enako pričakujemo od držav članic, pri čemer je potrebno upoštevati neodvisnost medijev,« je dejala podpredsednica Komisije Věra Jourová, pristojna za področje vrednot in preglednosti.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je dodal, da je potrebno še naprej spodbujati in braniti svoboden in pluralen medijski ekosistem, pri čemer mora biti poudarek namenjen mladim Evropejcem in sodelovanju, da bi lahko ljudje prek meja primerjali različna stališča.

Pred časom sta bila v podporo medijskemu sektorju že objavljena dva razpisa, in sicer razpis za novinarska partnerstva v okviru programa Ustvarjalna Evropa in razpis za inovacije na področju medijev v okviru programa Obzorje Evropa. Omenjene pobude so del širših prizadevanj za podporo svobodnemu, uspešnemu in pluralnemu medijskemu okolju, kar je v skladu z akcijskim načrtom za evropsko demokracijo in akcijskim načrtom za podporo okrevanju in preoblikovanju medijskega in avdiovizualnega sektorja EU.

Celotno sporočilo

 

Več informacij

Datum objave
2. avgust 2021