Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice22. julij 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Za mobilnost umetnikov in kulturnikov 21 milijonov evrov

Komisija bo v okviru novega programa Kultura premika Evropo v naslednjih treh letih namenila 21 milijonov evrov za mobilnost umetnikov in kulturnih delavcev.

Culture Moves Europe
EU

Na podlagi izkušenj pilotnega projekta i-Portunus, ki se je izvajal med letoma 2018 in 2022, bo novi program zagotavljal nepovratna sredstva posameznim umetnikom, kulturnim izvajalcem in organizacijam gostiteljicam v vseh kulturnih in ustvarjalnih sektorjih, ki jih zajema sklop Kultura programa Ustvarjalna Evropa. Ti vključujejo glasbo, arhitekturo, uprizoritvene umetnosti, oblikovanje, literaturo in kulturno dediščino v državah, ki sodelujejo v programu.

Komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je pojasnila: »Mobilnost je in je bila vedno ključni element dela in življenja umetnikov in kulturnih delavcev. EU ima pomembno vlogo pri podpiranju umetnikov, evropska ustvarjalnost pa je ena naših glavnih prednosti. Program Kultura premika Evropo jim bo omogočil oditi v tujino, da bi ustvarili in delali z vrstniki, spodbuditi njihovo poklicno pot in spodbujati njihov poklicni razvoj. Tako bodo imeli koristi od kulturne raznolikosti Evrope ter hkrati prispevali k njenemu razvoju.«

To je doslej največji ukrep, ki ga je financirala EU za posamezne umetnike. Sčasoma naj bi se dodelilo 7000 nepovratnih sredstev v obdobju treh let.

Prvi razpisi bodo predvidoma objavljeni jeseni.

Več informacij

Datum objave
22. julij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji