Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. september 2021Predviden čas branja: 1 min

34 milijard evrov za boj proti COVID-19 v partnerskih državah

Od izbruha COVID-19 lansko pomlad je Evropska unija z državami članicami in evropskimi finančnimi institucijami kot Ekipa Evropa namenila 34 milijard evrov podpore partnerskim državam za boj proti pandemiji.

COVAX

»Lansko pomlad se je svet soočil s krizo brez primere. Mednarodna skupnost se je morala odzvati skupaj. Ekipa Evropa se je odzvala tako, da je združila naše strokovno znanje in vire, pri čemer se je oprla na naše prednosti, da bi zagotovila bolj ciljno usmerjeno podporo z večjim učinkom. Prav tako smo prilagodili programe EU, da bi se bolje odzvali na potrebe držav v razvoju. Ekipa Evropa je lahko ponosna, da je zgolj v enem letu zbrala tako obsežen sveženj za podporo našim partnerjem po svetu,« je dejala evropska komisarka za mednarodna partnerstva Jutta Urpilainen.

Ekipa Evropa je podporo zagotovila že več kot 130 državam. Evropska unija je prav tako odigrala vodilno vlogo pri vzpostavitvi instrumenta COVAX, ki kot edina globalna pobuda podpira pravično porazdelitev cepiv po svetu s posebnim poudarkom na državah z nizkimi in srednjimi dohodki. Od junija letos je Ekipa Evropa v instrument COVAX prispevala več kot 3 milijarde evrov.

Več:

Več informacij

Datum objave
16. september 2021