Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice13. julij 2023Predstavništvo v Sloveniji

3,6 milijarde EUR za 41 obsežnih projektov na področju čiste tehnologije

Evropska komisija je na podlagi razpisa dodelila več kot 3,6 milijarde evrov za 41 obsežnih projektov na področju čiste tehnologije, ki se bodo financirali iz sklada EU za inovacije.

Braine-l'Alleud photovoltaic park

Evropska komisija je na podlagi razpisa dodelila več kot 3,6 milijarde evrov za 41 obsežnih projektov na področju čiste tehnologije, ki se bodo financirali iz sklada EU za inovacije. S poudarkom na načrtu REPowerEU in postopni odpravi uvoza ruskih fosilnih goriv v Evropo ti projekti zajemajo širok nabor industrij, kot so cement, jeklo, napredna biogoriva, trajnostna letalska goriva, vetrna in sončna energija ter obnovljivi vodik in njegovi derivati. Financiranje bo prispevalo k ekologizaciji pomembnih sektorjev evropskega gospodarstva, zlasti tistih, ki jih je težko razogljičiti.

»Z naložbami v inovativne rešitve, kot so te, uresničujemo cilje evropskega zelenega prehoda, podpiramo našo industrijo ter prihodnjim generacijam prinašamo energetsko varnost, varnost in blaginjo. Ker smo določili ceno za emisije ogljika, Evropa pridobiva dodatno finančno moč, ki omogoča te preobrazbene naložbe,« je poudaril izvršni podpredsednik Komisije Frans Timmermans.

Izbrani projekti se izvajajo v 15 državah članicah EU in na Norveškem. Vsi podprti projekti bodo začeli delovati pred letom 2030 in imajo potencial, da v prvih desetih letih delovanja preprečijo nastanek 221 milijonov ton emisij CO2.

Več:

Več informacij

Datum objave
13. julij 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji