Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice21. december 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

4,11 milijarde evrov za pospešitev prehoda na čisto energijo

EU je iz sklada za modernizacijo v drugem letu delovanja izplačala 4,11 milijarde evrov za pospešitev prehoda na čisto energijo.

The island of Samsoe: an example of a self-sufficient community in renewable energy

EU je iz sklada za modernizacijo v drugem letu delovanja izplačala 4,11 milijarde evrov za pospešitev prehoda na čisto energijo.

Sredstva bodo podprla 61 projektov v osmih državah članicah. Projekti bodo namenjeni posodobitvi energetskih sistemov, zmanjšanju emisij toplogrednih plinov v energetiki, industriji, prometu in kmetijstvu ter izboljšanju energijske učinkovitosti. Naložbe bodo državam prejemnicam pomagale doseči podnebne in energetske cilje za leto 2030 ter pospešiti zeleni prehod EU.

Letos so bila izvedena izplačila Hrvaški, Češki, Estoniji, Madžarski, Litvi, Poljski, Romuniji in Slovaški. Junija je bilo izplačanih 2,4 milijarde evrov za podporo 45 naložbenim predlogom, danes pa dodatnih 1,71 milijarde evrov za preostalih 16 naložbenih projektov.

V začasnem dogovoru o okrepljenem sistemu EU za trgovanje z emisijami in socialnemu podnebnemu skladu, ki je bil dosežen 18. decembra, se sicer predvideva povečanje obsega sklada za modernizacijo. Ta bo pri zelenem prehodu zagotovil dodatno finančno pomoč še trem državam članicam (Portugalski, Grčiji in Sloveniji).

Več:

Več informacij

Datum objave
21. december 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji