Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. september 2021Predviden čas branja: 1 min

7 milijard evrov za prometno infrastrukturo

Včeraj je bil objavljen razpis v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope (CEF), namenjen projektom evropske prometne infrastrukture. V okviru razpisa je na voljo 7 milijard evrov.

Departure ceremony of the Connecting Europe Express train at Lisbon Oriente Station

Večina podprtih projektov bo prispevala k večji trajnosti prometnih omrežij, s čimer bo EU na dobri poti, da izpolni cilje evropskega zelenega dogovora, torej zmanjšanje emisij iz prometa za 90 % do leta 2050.

»Znatno povečujemo sredstva, ki so na voljo za vzpostavitev infrastrukture za alternativna goriva, in sicer na 1,5 milijarde evrov. Prvič tudi namenjamo podporo projektom z namenom, da bodo naša prometna omrežja primerna za civilno-obrambno rabo ter izboljšala vojaško mobilnost po EU. Projekti, ki bodo podprti v okviru včerajšnjega razpisa, bodo prispevali k vzpostavitvi učinkovitega in medsebojno povezanega multimodalnega prometnega sistema tako za potnike kot tovor ter razvoj infrastrukture v podporo bolj trajnostnim izbiram na področju mobilnosti,« je pojasnila evropska komisarka za promet Adina Vălean.

EU potrebuje cenovno dostopno železniško omrežje za visoke hitrosti, obsežno polnilno in oskrbovalno infrastrukturo za brezemisijska vozila ter večjo stopnjo avtomatizacije za doseganje večje učinkovitosti in varnosti.

Več:

 

 

Več informacij

Datum objave
17. september 2021