Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice5. september 2022Predstavništvo v Sloveniji

8. pridružitveni svet EU-Ukrajina

Danes v Bruslju poteka 8. pridružitveni svet EU-Ukrajina, ki je namenjen razpravam o bilateralni agendi EU-Ukrajina, zlasti izvajanju  pridružitvenega sporazuma in stanju sodelovanja med EU in Ukrajino.

Visit of Denys Shmyhal, Ukrainian Prime Minister, to the European Commission

Predsedujeta mu visoki predstavnik Josep Borrell in ukrajinski predsednik vlade Denis Šmihal. Sodeloval bo tudi komisar za sosedstvo in širitev Olivér Várhelyi.

Ob robu pridružitvenega sveta je Evropska komisija podpisala štiri sektorske sporazume za nadaljnjo krepitev sodelovanja med EU in Ukrajino:

Komisija in Ukrajina sta kot del zavez, ki jih je predsednica von der Leyen napovedala med kampanjo „Podprimo Ukrajino“ aprila in na mednarodni donatorski konferenci na visoki ravni maja v Varšavi, podpisali nov podporni program v višini 500 milijonov evrov. Nepovratna sredstva EU bodo namenjena nastanitvi in izobraževanju notranje razseljenih oseb in povratnikov ter podpori ukrajinskemu kmetijskemu sektorju.

Partnerici sta poleg tega podpisali sporazum o pridružitvi Ukrajineprogramu za digitalno Evropo. Ukrajinska podjetja, organizacije in javni organi se bodo odslej lahko prijavljali na razpise iz programa za digitalno Evropo, katerega skupni proračun za obdobje 2021–2027 znaša 7,5 milijarde evrov. Ukrajini bo zlasti omogočen dostop do financiranja in podpore za projekte na področjih, kot so superračunalništvo, umetna inteligenca, napredna digitalna znanja in spretnosti ter uporaba digitalnih tehnologij v gospodarstvu in družbi. Poleg tega Ukrajini ne bo treba plačati prispevka k programu za tekoče leto.

Komisija je podpisala tudi dva sporazuma, ki bosta Ukrajini omogočila sodelovanje v programih Customs in Fiscalis. Gre za pomemben korak h krepitvi sodelovanja na področju carine in obdavčenja. Sporazum predvideva tudi ustrezne tehnične prilagoditve za uporabo novega računalniško podprtega tranzitnega sistema NCTS. Vključitev v sistem je bistvenega pomena, da se lahko Ukrajina 1.oktobra pridruži Konvenciji o skupnem tranzitnem postopku in Konvenciji o poenostavitvi formalnosti v blagovni trgovini, kar bo bistveno olajšalo uporabo solidarnostnih pasov za pomoč državi.

Skupno tiskovno konferenco visokega predstavnika Josepa Borrella in ukrajinskega predsednika vlade Denisa Šmihala lahko spremljate v živo ob 15.00 na kanalu EbS.

Več:

Več informacij

Datum objave
5. september 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji