Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. junij 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

85% evropskih kopališč z odlično kakovostjo vode

Iz danes objavljenega letnega poročila o kakovosti kopalnih voda je razvidno, da je leta 2021 skoraj 85 % evropskih kopališč izpolnjevalo najstrožje standarde kakovosti Evropske unije za »odlično« kakovost vode.

Symbolic 1996-1998

Ocena razkriva, kje lahko plavalci to poletje najdejo najkakovostnejša kopališča po vsej Evropi.

Ocena, ki jo je opravila Evropska agencija za okolje (EEA) v sodelovanju z Evropsko komisijo, temelji na spremljanju 21 859 kopališč po vsej Evropi. V oceno za leto 2021 so bile zajete države članice EU ter Albanija in Švica.

Evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius je povedal: „Tega poročila smo veseli vsi, ki smo rezervirali zaslužene poletne počitnice v čudovitih kopališčih po Evropi. Lahko smo prepričani, da je kakovost velike večine kopalnih voda odlična, pa naj gre za plažo v Grčiji, jezero na Madžarskem ali reko v Franciji. To koristi okolju, našemu zdravju in evropskemu turizmu, ki okreva po pandemiji. Zavezujemo se k ohranjanju teh standardov in celo nadaljnjem izboljšanju kakovosti naših voda na poti do izpolnitve cilja ničelnega onesnaževanja.“

Več:

Več informacij

Datum objave
3. junij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji