Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice7. december 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

9. dialog o kibernetskih vprašanjih, ki ga organizirajo EU in ZDA

V Bruslju je zadnja dva dni potekal 9. dialog o kibernetskih vprašanjih, ki ga organizirajo EU in ZDA.

 9. dialog o kibernetskih vprašanjih, ki ga organizirajo EU in ZDA (moški, ki gleda računalniški ekran)

V Bruslju je zadnja dva dni potekal 9. dialog o kibernetskih vprašanjih, ki ga organizirajo EU in ZDA. Tema razprav je bila skupna zavezanost odpornemu partnerstvu za kibernetsko varnost, odprtemu, interoperabilnemu, varnemu in zaupanja vrednemu internetu ter stabilnosti v kibernetskem prostoru.

Strani sta ponovno potrdili svojo zavezanost čezatlantskemu sodelovanju in usklajevanju ter se strinjali, da vse slabše svetovno okolje kibernetskih groženj – ki ga zaznamujejo nezakonita vojaška agresija Rusije proti Ukrajini in drugi dogodki, kot je širjenje izsiljevalskega programja – zahtevajo tesnejše sodelovanje med EU in ZDA.

»Kibernetska varnost je zdaj sestavni del diplomacije. V okviru dialoga med EU in ZDA o kibernetski varnosti krepimo čezatlantsko sodelovanje in našo skupno odpornost, da bi se zoperstavili stopnjevanju kibernetskih groženj, s katerimi se soočamo po vsem svetu,« je poudaril visoki predstavnik in podpredsednik Josep Borrell.

EU in ZDA so dialog zaključile s potrditvijo stalne zavezanosti spodbujanju odprtega, svobodnega, stabilnega in varnega svetovnega kibernetskega prostora, v katerem se spoštuje mednarodno pravo, vključno s spoštovanjem človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
7. december 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji