Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. oktober 2021

Afganistan: Komisija napovedala sveženj podpore za Afganistan v vrednosti milijarde evrov

Na srečanju skupine G20 o Afganistanu bo predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen napovedala sveženj podpore v višini približno ene milijarde evrov za obravnavanje nujnih potreb prebivalcev Afganistana in sosednjih držav.

Afghanistan: prevention, screening and emotional support to fight coronavirus

Socialne in gospodarske razmere v Afganistanu se poslabšujejo in ob približevanju zime je ogroženih več sto tisoč prebivalcev. Samo humanitarna pomoč pa ne bo zadostovala, da bi preprečili lakoto in veliko humanitarno krizo.

Razvojna pomoč EU Afganistanu ostaja zamrznjena. Pet meril, o katerih so se dogovorili zunanji ministri EU, ostaja v veljavi in morajo biti izpolnjena, da bi se nadaljevalo redno razvojno sodelovanje. Ministri za razvoj so uskladili pristop, po katerem se pomoč namenja neposredno prebivalcem v Afganistanu, na način, da se prepreči humanitarna katastrofa, ne da pri tem dali legitimnost začasni talibanski vladi.

»Narediti moramo vse, kar je možno, da v Afganistanu preprečimo velik humanitarni in socialno-ekonomski zlom. To moramo storiti hitro. Jasni smo bili o pogojih kakršnega koli sodelovanja z afganistanskimi oblastmi, vključno s spoštovanjem človekovih pravic. Dosedanja poročila govorijo sama zase. Toda prebivalci Afganistana ne bi smeli plačati cene dejanj talibanov. Prav zato je sveženj podpore za Afganistan namenjen afganistanskemu ljudstvu in sosednjim državam, ki so jim prve priskočile na pomoč,« je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
12. oktober 2021