Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Agencija EU za azil: kakovostnejši, enotnejši in hitrejši azilni postopki

Evropska komisija pozdravlja dogovor med Evropskim parlamentom in Svetom o preoblikovanju Evropskega azilnega podpornega urada v Agencijo Evropske unije za azil. To je ključna pobuda v okviru novega pakta o migracijah in azilu.

Pakt o migracijah in azilu v EU

S pomočjo nove agencije bodo azilni postopki kakovostnejši, enotnejši in hitrejši. Z novimi 500 strokovnjaki v rezervi bo preobremenjenim nacionalnim sistemom za azil na voljo učinkovitejša podpora, kar bo povečalo učinkovitost in trajnost celotnega sistema EU za upravljanje migracij.

»Ko smo lanskega septembra predstavili predlog pakta o migracijah in azilu, smo si prizadevali za oblikovanje usklajenega in dobro delujočega evropskega azilnega sistema. Današnji dogovor je prvi pomemben gradnik tega procesa. Odslej se bodo lahko države članice zanašale na polno operativno podporo Agencije EU za azil, tako v običajnih okoliščinah kot v primeru težav. Agencija bo bistveno spremenila azilne postopke, izboljšala zaščito posameznikov in odpravila vrzeli ter s tem zbližala azilne sisteme držav članic,« je dejal podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja. Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je dodala, da morajo biti odločitve v azilnih postopkih sprejete hitreje in na pošten način ter na enako visoki kakovostni ravni povsod v Evropi.

Gre za drugi zakonodajni dogovor v okviru novega pakta o migracijah in azilu po sprejetju dogovora v okviru direktive o pogojih za vstop in prebivanje državljanov držav zunaj EU za namene visokokvalificirane zaposlitve (sistem modre karte EU).

Več:

 

Več informacij

Datum objave
29. junij 2021