Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice22. februar 2021Predviden čas branja: 1 min

Akcijski načrt za sinergije med civilno, obrambno in vesoljsko industrijo

Komisija danes predstavlja akcijski načrt za sinergije med civilno, obrambno in vesoljsko industrijo, da bi dodatno podprla tehnološko prednost Evrope in podprla njeno industrijsko bazo. Akcijski načrt izkorišča priložnosti, ki jih prvič ponuja financiranje EU, in sicer za krepitev evropskih inovacij z raziskovanjem in izkoriščanjem disruptivnega potenciala tehnologij na stičišču obrambne, vesoljske in civilne uporabe, kot so oblak, procesorji, kibernetika, kvantne tehnologije in umetna inteligenca.

»Evropski obrambni sklad omogoča velik potencial za sinergije med inovacijami na področjih vesolja, obrambe ter civilnih raziskav in inovacij. To potrebujemo za številne kritične tehnologije. Ta akcijski načrt sistematično in metodično obravnava sinergije v zvezi s kritičnimi tehnologijami na vseh treh področjih. Njegov namen je, da se inovacije zasnujejo tako, da se sistematično uporabljajo za različne namene, ter da se omogoči izkoriščanje ogromnega inovacijskega potenciala raziskovalcev in zagonskih podjetij,« je pojasnila Margrethe Vestager, evropska komisarka za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo.

Glavni cilji načrta so izboljšati dopolnjevanje med programi in instrumenti EU, da se poveča učinkovitost naložb in uspešnost rezultatov (sinergije); spodbuditi, da bodo imeli od financiranja EU za raziskave in razvoj na zadevnem področju gospodarske in tehnološke koristi tudi evropske državljanke in državljani („spin-offs“), ter olajšati uporabo dosežkov raziskav civilne industrije in civilno vodenih inovacij v evropskih projektih obrambnega sodelovanja („spin-ins“).

Več:

Več informacij

Datum objave
22. februar 2021