Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice6. september 2023Predstavništvo v Sloveniji

Akt o digitalnih trgih: Komisija imenovala šest vratarjev

Evropska komisija je danes v skladu z aktom o digitalnih trgih prvič imenovala šest vratarjev: Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta in Microsoft.

Akt o digitalnih trgih: Komisija imenovala šest vratarjev

Skupno je bilo imenovanih 22 jedrnih platformnih storitev, ki jih zagotavljajo ti vratarji. Navedenih šest vratarjev bo moralo zdaj v šestih mesecih zagotoviti, da vse njihove imenovane jedrne platformne storitve v celoti izpolnjujejo obveznosti, določene v aktu o digitalnih trgih.

Komisija lahko na podlagi akta o digitalnih trgih imenuje digitalne platforme za vratarje, če prek jedrnih platformnih storitev zagotavljajo pomemben portal med podjetji in potrošniki. Današnji sklepi o imenovanju sledijo 45-dnevnemu pregledu, ki ga je opravila Komisija, potem ko so jo podjetja Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft in Samsung obvestila o tem, da bi bila lahko vratarji.

Obenem je začela štiri preiskave trga, da bi podrobneje ocenila trditve podjetij Microsoft in Apple, da se nekatere njune jedrne platformne storitve kljub doseganju mejnih vrednosti ne štejejo za vratarje:

  • Microsoft: Bing, Edge in Microsoft Advertising,
  • Apple: iMessage.

V skladu z aktom o digitalnih trgih je namen teh preiskav ugotoviti, ali trditve podjetij, ki ustrezno utemeljeno zavračajo imenovanje navedenih storitev za vratarje, to tudi dokazujejo. Preiskave bi bilo treba zaključiti v največ petih mesecih.

Poleg tega je začela preiskavo trga, da bi podrobneje ocenila, ali bi bilo treba storitev iPadOS podjetja Apple imenovati za vratarja, čeprav ne dosega mejnih vrednosti. V skladu z aktom o digitalnih trgih bi bilo treba to preiskavo zaključiti v največ 12 mesecih.

Čeprav storitve Gmail, Outlook.com in Samsung Internet Browser dosegajo mejne vrednosti iz akta o digitalnih trgih za imenovanje za vratarja, so podjetja Alphabet, Microsoft in Samsung po mnenju Komisije predložila dovolj utemeljene argumente, ki kažejo, da teh jedrnih platformnih storitev ni mogoče opredeliti kot vratarje. Komisija se je zato odločila, da storitev Gmail, Outlook.com in Samsung Internet Browser ne bo imenovala za jedrne platformne storitve. Podjetje Samsung tako ni imenovano za vratarja v zvezi z nobeno jedrno platformno storitvijo.

Več:

Več informacij

Datum objave
6. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji