Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice7. april 2022Predstavništvo v Sloveniji

Alternativne metode testiranja na živalih

Skupno raziskovalno središče Komisije je danes objavilo letno poročiloreferenčnega laboratorija EU za alternativne metode testiranja na živalih.

Letno poročilo referenčnega laboratorija EU za alternativne metode testiranja na živalih med drugim izpostavlja, da je bil na podlagi projekta, ki ga je vodil ta laboratorij, odobren prvi medn. sprejet nov standard, ki temelji na uporabi kombinacij metod, ki ne vključujejo živali.

Poročilo med drugim izpostavlja, da je bil na podlagi projekta, ki ga je vodil ta laboratorij, odobren prvi mednarodno sprejet nov standard, ki temelji na uporabi kombinacij metod, ki ne vključujejo živali. Gre za smernice OECD, ki olajšujejo vzajemno sprejemanje podatkov o preskusih med državami članicami OECD, kar pomeni občutno manj živali, uporabljenih za testiranje, in s tem povezanih stroškov.

Laboratorij je tudi obsežno sodeloval pri seznanjanju evropskih izobraževalcev z direktivo o zaščiti živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene, kar je vodilo do razvoja in delitve novih učnih virov.

Poročilo poudarja tudi zavezo Komisije, da bo konkretno ukrepala na podlagi resolucije Evropskega parlamenta, ki poziva k pospešitvi prehoda na inovacije brez uporabe živali v raziskavah, regulativnem testiranju in izobraževanju.

Več:

Več informacij

Datum objave
7. april 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji