Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. september 2021

AstraZeneca: dosežen dogovor o dobavi cepiva

Evropska unija infarmacevtska družba AstraZeneca sta danes dosegli dogovor, ki bo zagotovil dobavo preostalih odmerkov cepiva proti COVID-19 v skladu s pogodbo, ki je bila sklenjena 27. avgusta lani.

Coronavirus - Vaccination, Montenegro 

Dogovor predvideva, da bo AstraZeneca do konca letošnjega leta dobavila 135 milijonov odmerkov cepiva, preostalih 65 milijonov odmerkov cepiva pa do konca marca 2022. Do konca drugega četrtletja letos je AstraZeneca dobavila skupaj 100 milijonov odmerkov cepiva. Tako bo skupaj dobavljenih 300 milijonov odmerkov cepiva, kar ustreza količini, ki je bila dogovorjena z lanskoletno pogodbo.

»Današnji sporazum zagotavlja, da bo AstraZeneca Evropski uniji dobavila preostalih 200 milijonov odmerkov cepiva. Ta teden smo sicer dosegli pomemben mejnik 70 % polno cepljenega odraslega prebivalstva v EU, vendar obstajajo občutne razlike v deležu cepljenih med našimi državami članicami, zato nadaljnja razpoložljivost cepiv, tudi AstraZenece, ostaja ključna. Prav tako bomo kot najmočnejši podporniki globalnega sodelovanja in solidarnosti na področju cepljenja še naprej zagotavljali pomoč po svetu. Naš cilj je, da v okviru pobude COVAX do konca letošnjega leta zagotovimo vsaj 200 milijonov odmerkov cepiva državam z nizkimi in srednjimi dohodki. Po takšni solidarnosti smo in bomo še naprej prepoznavni,« je dejala evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kiriakides.

Z današnjim dogovorom je končan pravni spor, ki je potekal pred bruseljskim sodiščem.

Več:

Več informacij

Datum objave
3. september 2021