Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. avgust 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Boljši delovni pogoji za evropske delavce

Danes je zadnji rok, da države članice EU v nacionalno zakonodajo prenesejo direktivo o preglednih in predvidljivih delovnih pogojih, ki razširja ter posodablja pravice in varstvo za 182 milijonov delavcev v EU.

Social Rights
EU

Z novimi pravili bodo imeli delavci pravico do večje predvidljivosti delovnih pogojev (npr. glede delovnih nalog in delovnega časa), pa tudi pravico do pravočasnih in popolnejših informacij o bistvenih vidikih svojega dela, kot sta kraj dela in plačilo. To je pomemben korak k močni socialni Evropi in konkretizaciji evropskega stebra socialnih pravic  za ljudi po vsej EU.

Poleg tega bo dodatnih 2 do 3 milijone delavcev v negotovih in nestandardnih oblikah zaposlitve, vključno z delom s krajšim delovnim časom, začasnim delom in delom na zahtevo, pridobilo pravico do informacij o pogojih zaposlitve in novo varstvo, kot je pravica do večje predvidljivosti delovnega časa. Hkrati direktiva upošteva prožnost nestandardne zaposlitve, s čimer se bodo ohranile njene koristi za delavce in delodajalce.

Direktiva bo koristila tudi delodajalcem, saj bo zagotovila, da bo varstvo delavcev v skladu z najnovejšim razvojem dogodkov na trgih dela, zmanjšala bo upravne ovire za delodajalce, na primer z omogočanjem elektronskega zagotavljanja informacij, ter ustvarila enake konkurenčne pogoje za delodajalce v EU, kar bo omogočilo pošteno konkurenco na podlagi enake minimalne ravni pravic delavcev.

Evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit je glede te direktive poudaril, da je neposreden odziv na hitro spreminjajoče se razmere na naših trgih dela. »Ljudje imajo pravico do popolnejših informacij o pogojih zaposlitve in do večje predvidljivosti svojega vsakodnevnega življenja. Nova pravila jim bodo pomagala zagotoviti kakovostna in stabilna delovna mesta ter jim omogočila, da načrtujejo svoje življenje,« je še pojasnil komisar.  

Več informacij

Datum objave
1. avgust 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji