Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. december 2021Predstavništvo v Sloveniji

Cilj EU: do leta 2030 letno na usposabljanju 60% vseh odraslih

Komisija je danes predstavila predloga za priporočili Sveta EU o individualnih izobraževalnih računih in mikrokvalifikacijah, kot je bilo napovedano v programu znanj in spretnosti ter sporočilu o evropskem izobraževalnem prostoru iz leta 2020.

Coronavirus: Solidarity initiatives - Madrid, Spain

Namen je približati se uresničitvi cilja na ravni EU, da se do leta 2030 usposabljanja vsako leto udeleži 60 %vseh odraslih.

Določena raven digitalnih spretnosti je potrebna za več kot 90 % trenutnih delovnih mest in v skoraj vseh sektorjih, pri čemer je leta 2019 osnovne digitalne spretnosti imelo zgolj 56 % odraslih. Danes sprejeta nova predloga bosta pomagala pri reševanju teh izzivov.

S prvim predlaganim priporočilom Sveta EU se države članice poziva, da skupaj s socialnimi partnerji vzpostavijo individualne izobraževalne račune, opredelijo seznam preverjeno kakovostnih usposabljanj ter objavijo ta seznam prek digitalnega registra.

Namen drugega predloga Komisije je med drugim omogočiti uporabo mikrokvalifikacij med institucijami, podjetji, sektorji in državami. Mikrokvalifikacije potrjujejo učne izide po krajši učni izkušnji, kot so kratki tečaji ali usposabljanja. V ta namen bi se morale države članice dogovoriti o skupni opredelitvi mikrokvalifikacij, standardnih elementih za njihov opis ter ključnih načelih za njihovo oblikovanje in podeljevanje.

Več:

Več informacij

Datum objave
10. december 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji