Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice6. december 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Finančna podpora državam članicam pri prevozu nujne medicinske opreme, bolnikov s covidom in zdravstvenih ekip

Evropska komisija še naprej zagotavlja dodatno finančno podporo državam članicam prek svežnja za mobilnost v okviru instrumenta za nujno pomoč (ESI).

RescEU
EU

Nedavna sredstva pomoči v znesku 2,9 milijona evrov so pomagala pri prevozu pacientov s COVID-19 ter zdravstvenih ekip držav članic.

Ta znesek dopolnjuje 170 milijonov evrov, ki je od lani že na voljo za prevoz osnovnih medicinskih pripomočkov in opreme, povezane s cepljenjem.

Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je dejal: »V zadnjih dveh letih je instrument za nujno pomoč pacientom pomagal pri prehodu na zdravljenje ter odpravi zdravniških ekip na lokacije, kjer so jih najbolj potrebovali. Instrument je kril tudi stroške prevoza nujne zdravstvene opreme. Tako smo državam članicam zagotovili dragoceno orodje v skupnem boju proti COVID-19.«

Financirane dejavnosti vključujejo prevoz zdravstvenih ekip iz Danske, Izraela, Poljske in Nemčije v Romunijo ter prevoz pacientov iz Romunije v Nemčijo, Poljsko, Avstrijo, Češko, Dansko in Italijo. Sredstva so prejeli tudi ukrepi za boj proti pandemiji COVID-19 na Slovaškem. Po novembrskem postopku prijave držav članic EU se podprti ukrepi izvajajo novembra in decembra 2021.

Več informacij

Datum objave
6. december 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji