Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. januar 2021Predviden čas branja: 1 min

Covid-19: Komisija v nakup cepiva podjetja Valneva

Evropska komisija je danes zaključila pripravljalne pogovore s podjetjem Valneva za nakup potencialnega cepiva proti COVID-19. Predvidena pogodba bi zagotovila možnost, da vse države članice EU kupijo cepivo ter ga tudi darujejo državam z nižjim in srednjim dohodkom ali preusmerijo evropskim državam.

Pričakuje se, da bo imela Komisija, potem ko se bo cepivo izkazalo za varno in učinkovito proti COVID-19, pripravljen pogodbeni okvir za začetni nakup 30 milijonov odmerkov in možnost nakupa nadaljnjih 30 milijonov odmerkov v imenu vseh držav članic EU.

Komisija tako še razširja prihodnji portfelj cepiv, saj je pogodbe že podpisala s podjetji AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac in Moderna, pripravljalne pogovore pa zaključila s podjetjem Novavax.

Za varni in učinkoviti sta se do zdaj izkazali cepivi podjetij BioNTech/Pfizer in Moderna, ki sta bili nedavno odobreni v EU.

Evropska komisija je 17. junija predstavila evropsko strategijo za pospešitev razvoja, proizvodnje in uporabe učinkovitih in varnih cepiv proti COVID-19. V zameno za pravico do nakupa določenega števila odmerkov cepiva v danem časovnem okviru financira del vnaprejšnjih stroškov, ki jih imajo proizvajalci cepiv, in sicer v obliki sporazumov za vnaprejšnji nakup.

Več:

Več informacij

Datum objave
12. januar 2021