Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice27. september 2021Predviden čas branja: 1 min

COVID-19: nepovratna sredstva državam članicam za nabavo testov

Komisija je dodelila nepovratna sredstva 20 državam EU v skupni višini 95 mio evrov za nabavo COVID-19 diagnostičnih testov, s čimer se bo olajšala izdaja evropskih digitalnih covidnih potrdil. Med 20 državami prejemnicami sredstev je tudi Slovenija.

Symbolic - Face masks

Gre za ukrep, ki je skladen z napori izvajanja cepljenja proti COVID-19 ter del zaveze Komisije, da bo podprla cenovno ugoden dostop do hitrega in natančnega testiranja za državljane, ki še niso bili polno cepljeni, še zlasti pa za tiste, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti. Nepovratna sredstva so bila zagotovljena s podporo instrumenta za nujno pomoč (ESI).

»Evropsko digitalno covidno potrdilo je Evropejcem čez poletje omogočilo, da ponovno varno potujejo, prav tako je potrdilo postalo simbol odprte in varne Evrope. Čeprav je cepljenje naše ključno in najpomembnejše sredstvo za končanje pandemije, ostaja hitro in natančno testiranje še vedno zelo pomembno za preprečevanje širjenja COVID-19. V začetku leta smo za države članice nabavili 20 milijonov hitrih testov in z današnjimi dodatnimi nepovratnimi sredstvi izkazujemo našo zavezanost, da bodo državljani imeli dostop do testov ter da bodo digitalna potrdila na voljo za vse, predvsem pa za tiste, ki se ne morejo cepiti,« je dejala evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides.

Komisar za pravosodje Didier Reynders je dodal, da je doslej evropsko digitalno covidno potrdilo koristilo že več kot 400 milijonov Evropejcev in da se je v tehnični sistem EU povezalo 42 držav. Po njegovih besedah je to velik evropski dosežek, ki ga državljani zelo cenijo.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
27. september 2021