Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice9. julij 2021Predviden čas branja: 1 min

COVID-19 in novo šolsko leto

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je objavil poročilo o COVID-19 pri otrocih in vlogi šol pri prenosu virusa. Kot izhaja iz poročila se bo najverjetneje v prihodnjih mesecih število primerov okužb s COVID-19 pri otrocih.

Glede na še naprej prisotno tveganje za prenos virusa med necepljenimi otroki, je ključnega pomena, da se izobraževalni sistem pripravi na prihajajoče šolsko leto. Vzdrževanje medosebne razdalje, higienski ukrepi in pravočasno testiranje simptomatičnih primerov še naprej uvrščamo med najbolj pomembne ukrepe za preprečevanje prenosa virusa. 

»V času krize je bila zaščita najbolj ranljivih skupin naša prednostna naloga. Dolgotrajno zaprtje šol po EU je negativno vplivalo na zdravje naših otrok in mladostnikov. To se odraža v težavah kot so socialna osamitev, psihološka stiska, tesnoba in simptomi depresije, kar je seveda razlog za veliko skrb. Vsi si želimo, da bi lahko naši otroci še naprej obiskovali šolo in živeli kar se da varno. Če želimo ohraniti šole odprte, bo še naprej ključno upoštevanje ukrepov za preprečevanje prenosa virusa, kot je vzdrževanje medosebne razdalje, še posebej v luči vedno večjega pojava različice delta,« je dejala evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kiriakides.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
9. julij 2021