Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice22. avgust 2022Predstavništvo v Sloveniji

Dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov: "Mir ni nekaj samoumevnega."

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pred vseevropskim dnevom spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki ga vsako leto obeležimo 23. avgusta, poudarila, da ima letošnji še posebno težo.

International Day of Peace

»Letos je Putin vrnil grozote vojne v Evropo, kar nas opominja, da mir ni nekaj samoumevnega. Boleč spomin na preteklost ni le oddaljen spomin, ampak se ponavlja v ruski nezakoniti in neupravičeni vojni proti Ukrajini. Navdihuje nas pogum tistih, ki so se v preteklosti uprli nepravičnosti, ter spoštujemo in podpiramo številne moške in ženske, ki so danes prisiljeni to ponoviti. Ukrajinci dajejo svoja življenja, da bi zaščitili vrednote, na katerih je zgrajena naša Unija. Danes bolj kot kdaj koli prej stojimo združeni proti ruski propagandi, ki izkrivlja zgodovino, širi zaroto in kaznuje tiste, ki temu nasprotujejo. Odločno si bomo prizadevali za boj proti dezinformacijam. Poskrbeli bomo, da tisti, ki so nasprotovali totalitarizmu, ne bodo pozabljeni,« je v izjavi med drugim povedala predsednica.

Vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov obeležujemo v spomin na podpis pakta Molotov-Ribbentrop med nacistično Nemčijo in Sovjetsko zvezo 23. avgusta 1939, ki je zaznamoval začetek temačnega poglavja evropske zgodovine.

Več:

Več informacij

Datum objave
22. avgust 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji