Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice7. februar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Dan varne rabe interneta

Danes obeležujemo 20. dan varne rabe interneta, ki poteka pod znanim sloganom "Skupaj za boljši internet". Ob tej priložnosti bodo v državah EU potekali številni dogodki, ki jih ob podpori EU organizira mreža nacionalnih centrov za varnejši internet.

Dan varne rabe interneta

Ob tej priložnosti je Evropska komisija predstavila otrokom prijazno različico strategije za boljši internet za otroke v vseh uradnih jezikih EU in v ukrajinščini. Poleg spletne igre o digitalnih načelih pa je izdala tudi otrokom prijazno različico Deklaracije o digitalnih načelih, tako da lahko otroci in mladostniki spoznajo svoje pravice v digitalnem svetu. Platforma Boljši internet za otroke pa otrokom, staršem in učiteljem ponuja številna informacije, smernice in vire o boljši uporabi interneta.  

EU je v preteklem letu uvedla številna orodja, ki vključujejo ukrepe za zaščito in krepitev vloge mladih na spletu. Decembra 2022 so predsednica  Komisije ter predsednika Evropskega parlamenta in Sveta podpisali evropsko deklaracijo o digitalnih pravicah in načelih, ki vsebuje posebne zaveze v zvezi z otroki na spletu. Poleg tega akt o digitalnih storitvah, ki je začel veljati novembra 2022, uvaja stroga pravila za zaščito zasebnosti, varnosti in zaščite mladoletnikov, evropska strategija za boljši internet za otroke pa bo izboljšala starosti primerne digitalne storitve in prispevala k zagotavljanju, da je vsak otrok zaščiten, opolnomočen in spoštovan na spletu.

Več:

Več informacij

Datum objave
7. februar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji