Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice2. december 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Decembrski sveženj kršitev: Slovenija v enem postopku

Evropska komisija v rednem svežnju odločitev o kršitvah začenja oziroma nadaljuje postopke zoper države članice, ki niso izpolnile svojih obveznosti iz prava EU.

Justice

Namen teh odločitev, ki se nanašajo na različne sektorje in področja politik EU, je zagotoviti ustrezno uporabo prava EU v dobro državljank in državljanov ter podjetij.

Danes objavljeni sveženj zajema 67 uradnih opominov, 47 obrazloženih mnenj, 2 dodatni obrazloženi mnenji ter 6 zadev predloženih Sodišču EU. Komisija prav tako zaključuje 90 zadev, pri katerih so bila vprašanja z zadevnimi državami članicami že rešena.

Slovenija je med 18 državami članicami, proti katerim je Komisija danes sprejela pravne ukrepe, ker niso zagotovile ustreznega izvajanja pravil EU za oceno sorazmernosti nove regulacije poklicev.

V okviru Direktive iz leta 2018 o preskusu sorazmernosti pred sprejetjem nove regulacije poklicev morajo države članice zagotoviti, da pred uvajanjem kakršnih koli zahtev za poklice poskrbijo, da so te potrebne in uravnotežene. Direktiva določa sklop meril za preprečevanje nepotrebno obremenjujočih nacionalnih pravil, ki lahko kvalificiranim kandidatom oz. kandidatkam otežijo dostop do številnih poklicev ali njihovo opravljanje.

Najpomembnejše težave, ki jih je ugotovila Komisija, so: nezadostno zajetje vseh vrst predpisov, nepravilen prenos meril za preskus sorazmernosti ter nezagotavljanje potrebnih postopkovnih jamstev.

Zadevne države članice imajo na voljo dva meseca, da odgovorijo na argumente Komisije, sicer se Komisija lahko odloči, da jim pošlje obrazložena mnenja. Danes sprejeti ukrepi za zagotovitev ustreznega izvajanja direktive bodo pomagali preprečiti ali odpraviti nesorazmerne ovire na enotnem trgu v skladu s cilji akcijskega načrta EU za uveljavljanje enotnega trga.

Več:

Več informacij

Datum objave
2. december 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji