Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice25. maj 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Delovni program Evropskega obrambnega sklada leta 2022

Evropska komisija je predstavila letni delovni program Evropskega obrambnega sklada za leto 2022, v katerem je napovedala za 924 milijonov evrovnaložb v strateške obrambne zmogljivosti.

Delovni program Evropskega obrambnega sklada za leto 2022

Evropska komisija je predstavila letni delovni program Evropskega obrambnega sklada za leto 2022, v katerem je napovedala za 924 milijonov evrov naložb v strateške obrambne zmogljivosti. V delovnem programu uvaja tudi shemo EU za inovacije (EUDIS), ki združuje vrsto orodij za spodbujanje inovacij na obrambnem področju.

Delovni program namenja po več kot 120 milijonov evrov naložbam na področju vesolja in vojne mornarice. Financiranje med drugim vključuje razvoj zmogljivosti za zgodnje opozarjanje na izstrelke ter razvoj razreda plovil za malo in srednjo mornarico in zmogljivosti za skupni nadzor. Prek 60 milijonov evrov bo namenjenih za raziskave in razvoj na področju kibernetske varnosti in informacijske prevlade.

Shema EUDIS povezuje različne pobude za podporo inovativnim podjetnikom, zagonskim podjetjem in MSP-jem ter njihovo vključitev v industrijski ekosistem na področju obrambe. Ta vključuje kapitalski instrument za obrambo, razvoj novih tehnologij za odkrivanje skritih groženj in oblikovanje okvirnega sporazuma o partnerstvu na področju kemičnega, biološkega, radiološkega in jedrskega orožja.

Cilj Komisije je, da do leta 2027 ustvari skupne naložbe v višini do 2 milijard evrov v obrambne inovacije.

Več:

Več informacij

Datum objave
25. maj 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji