Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice5. junij 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Demografija in podnebne spremembe

Skupno raziskovalno središče Evropske komisije je danes objavilo poročilo o demografiji in podnebnih spremembah, v katerem preučuje učinke svetovnih demografskih trendov na emisije

Demographic changes in EU
EU

Poročilo kaže, da je rast prebivalstva sicer še vedno eden od ključnih dejavnikov emisij, vendar med državami obstaja neskladje med stopnjami rasti prebivalstva in ravnmi emisij. Glavni povzročitelji emisij so regije, kjer je prebivalstvo že prenehalo rasti ali se je rast upočasnila. Prebivalstvo raste predvsem v svetovnih regijah, ki imajo trenutno najnižje emisije in so najmanj odgovorne za pretekle emisije. 

Poročilo nadalje ocenjuje, da bodo zaradi staranja evropskega prebivalstva leta 2060 39 % vseh emisij v EU proizvedli ljudje, starejši od 65 let. Ti trendi poudarjajo potrebo po politikah, ki upoštevajo izzive in rešitve za različno prebivalstvo in starostne skupine. Poročilo izpostavlja načine za ublažitev vpliva na ranljive demografske skupine in pomoč pri oblikovanju ukrepov za prilagoditev tem spremembam.

Več:

Več informacij

Datum objave
5. junij 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji