Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. februar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Deseti sveženj sankcij proti Rusiji

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes predstavila predlog Komisije za 10. sveženj sankcij EU proti Rusiji. Ta naj bi vstopil v veljavo do 24. februarja, ko bo preteklo eno leto od napada Rusije na Ukrajino. 

Predsednica von der Leyen in predsednik Michel ostro obsodila rusko priznanje Donecka in Luganska ter napovedala sankcije proti Rusiji

Predsednica von der Leyen je ob tem dejala: »Ruska agresivna vojna že skoraj eno leto seje smrt in uničenje. Putin ne bije le brutalne vojne na bojišču, ampak tudi zlobno cilja na civiliste. Za to mora agresor plačati. Danes povečujemo pritisk z 10. paketom sankcij.

Predlagamo nadaljnje prepovedi izvoza v vrednosti več kot 11 milijard evrov, da bi rusko gospodarstvo prikrajšali za kritično tehnologijo in industrijsko blago. Osredotočamo se na številne industrijske izdelke, ki jih Rusija potrebuje in jih ne more dobiti od tretjih držav. Gre za izdelke, kot so elektronika, specializirana vozila, strojni deli, rezervni deli za tovornjake in reaktivni motorji.«

Von der Leyen je napovedala tudi sankcije proti Iranu, ki Rusiji pomaga z brezpilotnimi letali, in ruskim propagandistom.  

Več:

Več informacij

Datum objave
15. februar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji