Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Dezinformacije o COVID-19 in cepivih: program spremljanja podaljšan do konca leta

Evropska komisija je danes objavila nova poročila, ki so jih družbe Facebook, Google, Microsoft, TikTok in Twitter posredovale o ukrepih, ki so jih kot podpisniki kodeksa ravnanja v zvezi z dezinformacijami marca letos sprejele proti dezinformacijam.

Illustrations on disinformation

Zaradi uspešnosti tega programa spremljanja se je Komisija odločila, da ga podaljša do konca leta. »Ta poročila kažejo, kako pomembno je učinkovito spremljati ukrepe, ki so jih platforme uvedle za zmanjšanje dezinformacij. Odločili smo se, da ta program razširimo, saj količina nevarnih neresnic še naprej poplavlja naš informacijski prostor, poleg tega pa bo to podlaga za oblikovanje novega kodeksa proti dezinformacijam. Potrebujemo zanesljiv program spremljanja in jasnejše kazalnike za merjenje učinka ukrepov, ki jih sprejmejo platforme. Same se preprosto ne morejo nadzirati,« je pojasnila podpredsednica Komisije Věra Jourová, pristojna za področje vrednot in preglednosti.

Med ukrepi, ki so jih družbe uporabile, so tako na primer uvedba cepilnih profilnih okvirov za spodbudanje ljudi k cepljenju, organiziranje spletnih pogovorov o cepivih med svetovnim tednom imunizacije, označevanje s ključniki o cepilnih sporočilih in preusmerjanje na strani z uradnimi informacijami o koronavirusu in cepivih.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
3. junij 2021