Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice21. januar 2021Predviden čas branja: 1 min

Dodatna finančna sredstva za podporo najbolj ogroženim v Evropi

Pandemija koronavirusa je zaostrila obstoječe izzive in ogrozila zagotavljanje socialnih storitev in osnovne pomoči. EU zato namerava nameniti dodatna finančna sredstva za podporo najbolj ogroženim v Evropi v fazi okrevanja. Dodatna sredstva bodo dopolnila sedanji 47,5 milijarde evrov vreden sveženj pomoči pri okrevanju za kohezijo in območja Evrope (REACT-EU), porabiti pa jih bo treba do konca leta 2023.

To bo premostilo vrzel med odzivanjem na izredne razmere in dolgoročnim okrevanjem, ki ga podpirajo novi programi dolgoročnega proračuna EU za obdobje 2021–2027.

Komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit je dejal: »Ljudem, ki se zaradi te krize soočajo z revščino in socialno izključenostjo, moramo izkazati solidarnost in jim zagotoviti nujno potrebno pomoč. Ob tej pandemiji nismo vsi enaki, najbolj ranljivi trpijo bolj.«

Večina držav članic načrtuje, da bo del teh dodatnih sredstev namenila Skladu za evropsko pomoč najbolj ogroženim (FEAD). Sklad že zagotavlja hrano, oblačila in drugo osnovno materialno pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo, ter financira dejavnosti za podporo njihovemu socialnemu vključevanju. Od leta 2014 sklad zagotavlja vsakoletno pomoč približno 13 milijonom ljudi. Povpraševanje v bankah hrane se je povečalo do 50 % v primerjavi z obdobjem pred koronavirusom.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
21. januar 2021