Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice14. november 2023Predstavništvo v Sloveniji

Dodatna humanitarna pomoč za Ukrajino

Evropska unija je zagotovila dodatnih 110 milijonov evrov humanitarne pomoči za podporo Ukrajini, ki je še vedno v primežu vojne, ob tem pa se ranljive skupnosti soočajo še z izzivom prihajajoče zime. 

Symbolic -  European and Ukrainian flags

Komisija je 100 milijonov evrov namenila operacijam v Ukrajini in 10 milijonov evrov za podporo ukrajinskim beguncem in gostiteljskim skupnostim v Moldaviji. To novo financiranje bo humanitarnim partnerjem EU pomagalo zagotoviti osnovne storitve, kot so denarna pomoč, hrana, voda, zatočišče, zdravstveno varstvo, psihosocialna podpora in zaščita.

Skupna humanitarna pomoč EU v odziv na rusko vojno v Ukrajini se je tako povečala na 843 milijonov evrov.

»Medtem ko so ruski izstrelki sejejo razdejanje v Ukrajini, mora biti humanitarna skupnost pripravljena pomagati najbolj ranljivim ljudem v težkih zimskih mesecih. EU krepi humanitarno financiranje v Ukrajini z dodatnimi 100 milijoni evri, hkrati pa zagotavlja 10 milijonov evrov za podporo ukrajinskim beguncem in njihovim gostiteljskim skupnostim v Moldaviji. Naša zavezanost ukrajinskemu ljudstvu ostaja še naprej tako močna kot do zdaj,« je poudaril evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Več:

Več informacij

Datum objave
14. november 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji