Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice19. maj 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Dodatna pomoč državam EU za integracijo ukrajinskih beguncev

EIB je odobrila kreditno linijo v vrednosti 4 milijard evrov za pomoč v vseh državah članicah EU pri reševanju nujnih potreb po naložbah ter pomoči pri sprejemanju in vključevanju ljudi, ki bežijo pred vojno proti Ukrajini.

Registration centre for Ukrainian refugees in Brussels

Evropska investicijska banka (EIB) je odobrila kreditno linijo v vrednosti 4 milijard evrov za pomoč v vseh državah članicah EU pri reševanju nujnih potreb po naložbah ter pomoči pri sprejemanju in vključevanju ljudi, ki bežijo pred vojno proti Ukrajini.

To sledi napovedi na svetovnem donatorskem dogodku »Podprimo Ukrajino«, kjer je bilo zbranih 9,1 milijarde evrov, milijardo evrov je prispevala Evropska komisija.

To kreditno linijo EIB bo dopolnjevala svetovalna platforma EMBRACE, skupna pobuda EIB in Evropske komisije. Platforma bo državam članicam ponujala svetovalne storitve, namenjene nosilcem projektov javnega sektorja, kot so nacionalni organi, mesta, regionalne uprave, organi upravljanja, odgovorni za sredstva EU, nacionalne spodbujevalne banke in druge finančne institucije.

Predsednica Komisije Ursula von der Leyen je pojasnila: »Evropa zagotavlja varno zatočišče milijonom ljudi, ki so pobegnili pred rusko invazijo na Ukrajino. EU s finančnimi sredstvi in svetovalnimi storitvami podpira države članice, ki gostijo begunce iz Ukrajine, da bi pomagala pri hitri in učinkoviti uporabi naložb za kritje njihovih kratkoročnih in srednjeročnih potreb. Naše obsežno sodelovanje z EIB je bistveno za uresničitev te oprijemljive solidarnosti.«

Več:

 

Več informacij

Datum objave
19. maj 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji