Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice26. junij 2023Predstavništvo v Sloveniji

Dodatna sredstva EU za kmetijstvo

Evropska unija namerava zagotoviti 430 milijonov evrov evropskih sredstev za izredno podporo kmetijskemu sektorju EU.

Komisija je danes odobrila strateški načrt skupne kmetijske politike za Slovenijo

Evropska komisija namreč predlaga mobilizacijo dodatnih 330 milijonov evrov za kmete iz 22 držav članic v EU, ki se soočajo s slabimi vremenskimi razmerami, visokimi vhodnimi stroški ter različnimi tržnimi in trgovinskimi vprašanji. Sloveniji bi bilo na voljo 1.234.202 evrov. Države lahko to podporo EU dopolnijo z nacionalnimi sredstvi do 200 odstotkov vrednosti.

Poleg tega so države članice danes odobrile maja predlagani sveženj podpore v višini 100 milijonov evrov za kmete v Bolgariji, na Madžarskem, Poljskem, v Romuniji in na Slovaškem.

Plačila za oba svežnja podpore bi morala biti izvedena do 31. decembra letos.

»Kmetje so med prvimi, na katere vplivajo podnebna, gospodarska in geopolitična kriza. Kmetijski proizvajalci v EU si kljub likvidnostnim težavam in stiskam, ki so še posebej hude v nekaterih sektorjih in državah članicah, vsakodnevno prizadevajo za zagotavljanje varnih in kakovostnih živil. Zaslužijo si našo podporo in priznanje. Evropska komisija je danes znova okrepila finančno pomoč za podporo kmetom iz vse EU. To podporo bodo lahko nacionalni skladi še dopolnili,« je poudaril evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski.

Več:

 

 

Več informacij

Datum objave
26. junij 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji