Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. januar 2022Predstavništvo v Sloveniji

Dodatna sredstva za izboljšanje infrastrukture za digitalno povezljivost

Komisija je objavila prve razpise v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope – Digitalno. Sredstva v višini 258 milijonov evrov bodo namenjena izboljšanju infrastrukture za digitalno povezljivost, zlasti gigabitnih omrežij in omrežji 5G v EU.

Digital EU

Evropska komisija je objavila prve razpise v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope – Digitalno. Sredstva v višini 258 milijonov evrov bodo namenjena izboljšanju infrastrukture za digitalno povezljivost, zlasti gigabitnih omrežij in omrežji 5G v EU, kar bo prispevalo k digitalni preobrazbi Evrope.

Komisija bo sofinancirala ukrepe za nadgradnjo glavnih prometnih povezav in ključnih storitev v lokalnih skupnostih z omrežjem 5G. Podprla bo tudi hrbtenična omrežja za vseevropsko zvezo oblakov in ključno infrastrukturo za globalno povezljivost, kot so podvodni kabli. Podpora bo prav tako namenjena pripravljalnim ukrepom za vzpostavitev delujočih digitalnih platform za prometno in energetsko infrastrukturo v EU.

Razpis, ki je namenjen podjetjem, bo podrobneje predstavljen na spletnem informativnem dnevu 19. januarja.

Komisija je decembra 2021 sprejela prvi delovni program za digitalni del Instrumenta za povezovanje Evrope (IPE Digitalno), ki vključuje ukrepe v vrednosti več kot milijardo evrov za obdobje 2021–2023. Druga generacija digitalnega dela Instrumenta za povezovanje Evrope nadgrajuje prvega, ki je podprl čezmejne digitalne infrastrukture in storitve ter brezplačni internetni dostop za lokalne skupnosti prek pobude WiFi4EU.

Več:

Več informacij

Datum objave
12. januar 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji