Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice27. februar 2022Predstavništvo v Sloveniji

Dodatna zaostritev sankcij proti Rusiji in Belorusiji

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen napovedala dodatno krepitev sankcij proti Rusiji in Belorusiji.

Press statement by Ursula von der Leyen, President of the European Commission, and Josep Borrell Fontelles, Vice-President of the European Commission, on further measures to react to Russia’s invasion of Ukraine

Predsednica Evoropske komisije je danes napovedala nadaljno krepitev sankcij proti Rusiji, ki vključujejo:

  • Izključitev več ruskih bank iz sistema mednarodnih finančnih transakcij SWIFT, kar bo bankam onemogočilo večino mednarodnega poslovanja ter blokiralo ruski izvoz in uvoz.
  • Zaustavitev transakcij ruske centralne banke in zamrznitev njenega premoženja, zaradi česar ne bo mogla financirati Putinove vojne z mednarodnimi sredstvi. Ukrepi zadevajo tudi premoženje ruskih oligarhov.
  • Zaprtje celotnega zračnega prostora EU za vsa letala, ki so v lasti Rusije, so v njej registrirana ali pa so pod njenim nadzorom. To vključuje zasebna letala oligarhov.
  • Vladna propagandna medija "Russia Today" in "Sputnik" ter njune hčerinske družbe v državni lasti ne bodo mogle več širiti dezinformacij in laži v EU, s čimer podpirajo Putinovo vojno.
  • Paket sankcij proti Belorusiji bo prizadel njihove najpomembnejše sektorje in posameznike, ki podpirajo rusko invazijo.

Prvič v zgodovini bo Evropska unija financirala tudi nakup ter dostavo orožja in potrebne opreme v napadeno državo. Iz evropskega mirovnega instrumenta bomo namenili 500 milijonov evrov pomoči ukrajinski vojski.

Hkrati Evropska unija z odprtimi rokami sprejema Ukrajince, ki bežijo pred Putinovimi bombami. Vse napore in vsak evro usmerjamo v podporo vzhodnim članicam EU pri zagotavljanju nastanitev in pomoči beguncem.

Več:

Več informacij

Datum objave
27. februar 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji