Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice26. maj 2023Predstavništvo v Sloveniji

Dogovor z BioNTech-Pfizer glede cepiv proti COVID-19

Evropska komisija je danes v sodelovanju z državami članicami EU dosegla dogovor z razvijalcema cepiv BioNTech in Pfizer, ki bolje odraža oceno držav članic glede spreminjajočih se potreb po cepivih proti COVID-19.

Obstoječa pogodba o dobavi cepiva bo spremenjena, da bi se upoštevale izboljšane epidemiološke razmere, pri čemer pa bo med drugim kljub zmanjšanju količine nabavljenih odmerkov še vedno zagotovljen dostop do najnovejše razpoložljive različice cepiva v primeru morebitnega ponovnega pojava skrb vzbujajočih različic virusa SARS-CoV-2.

»Zelo me veseli, da smo se v sodelovanju z državami članicami in v njihovem imenu z BioNTech-Pfizer dogovorili, da se dobava cepiv proti COVID-19 prilagodi spreminjajočim se potrebam. Cepiva in cepljenje so v veliki meri pripomogla k temu, da smo obvladali pandemijo. Čeprav se COVID-19 več ne šteje za izredne zdravstvene razmere na svetovni ravni, pa še vedno pomeni grožnjo, ki nas bo verjetno spremljala tudi v prihodnje. Zato je bistvenega pomena, da tudi v naslednjih letih ostanemo v pripravljenosti,« je poudarila evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides.

Evropska unija je od leta 2020 v skladu s strategijo EU za cepiva ogromno vlagala v svetovno proizvodnjo cepiv proti COVID-19. Države članice EU so zato imele v potrebnem obsegu na voljo varna in učinkovita cepiva iz širokega portfelja različnih tehnologij, kar je omogočilo primarno in poživitveno cepljenje državljank in državljanov EU, ki sta rešili življenja ter zmanjšali posledice pandemije za družbeno in gospodarsko življenje.

Več:

Več informacij

Datum objave
26. maj 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji