Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice25. april 2023Predstavništvo v Sloveniji

Energetska platforma EU

Evropska komisija danes začenja prvi tovrstni postopek, v katerem morajo evropska podjetja svoje potrebe po nabavi plina prijaviti prek mehanizma AggregateEU, da bi se pripravila na skupno nabavo plina na ravni EU. 

To je za EU ključni mejnik, da se pripravi na naslednjo zimo z usklajenim in pravočasnim polnjenjem skladišč plina, pri čemer bo uporabila svojo skupno tržno moč, da bo izpogajala boljše cene z mednarodnimi dobavitelji.

Registrirana podjetja se lahko do 2. maja letos odzovejo na ta prvi razpis za združevanje povpraševanja. Ko bodo posamezna podjetja prijavila svoje povpraševanje, se bodo zahtevane količine združile in objavile na javnem razpisu na svetovnem trgu. Mehanizem AggregateEU bo skupno evropsko povpraševanje uskladil s ponudbami mednarodnih dobaviteljev plina, potem pa se bodo udeležena podjetja z dobavitelji začela pogajati o pogodbenih pogojih za nabavo in dobavo plina. Komisija v pogajanjih ne bo imela nobene vloge. Prve pogodbe o nabavi naj bi bile sklenjene pred poletjem.

»Danes smo naredili pomemben korak k skupni nabavi plina na ravni EU. Energetska kriza nas je naučila, da EU deluje bolje, ko deluje enotno in solidarno. Z omogočanjem podjetjem iz EU, da združijo povpraševanje po plinu, bo mehanizem AggregateEU izkoristil gospodarsko težo Unije in nam pomagal zagotoviti dovolj plina v naših skladiščih, da bomo varno preživeli naslednjo zimo. Enako pomembno je, da z obravnavanjem visokih cen energije pomagamo obnoviti polno proizvodno zmogljivost energijsko intenzivnih panog v EU, ki so ključne za našo konkurenčnost na splošno,« je poudaril podpredsednik za medinstitucionalne odnose in predvidevanje Maroš Šefčovič.

Države članice so se zavezale, da bodo sodelovale pri združevanju povpraševanja pri najmanj 15 % svojih nacionalnih ciljev glede skladiščenja plina, kar predstavlja približno 13,5 milijarde kubičnih metrov plina na leto. Cilji glede skladiščenja in skupne nabave plina so bili dogovorjeni leta 2022 kot nujni ukrepi v odziv na rusko izsiljevanje pri oskrbi z energijo in na izjemno visoke cene energije po ruski invaziji na Ukrajino. Namen je zmanjšati nestanovitnost cen, zagotoviti zanesljivo in predvidljivo oskrbo z energijo ter izkoristiti skupno tržno težo Evrope. Da bi uresničili načrt REPowerEU in diverzificirati oskrbo EU z energijo, je ruski plin izključen iz skupne nabave.

Več:

Več informacij

Datum objave
25. april 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji