Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. oktober 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

EU in ASEAN podpisali dogovor o zračnem prevozu

Evropska unija in Združenje držav jugovzhodne Azije (ASEAN) sta danes podpisala celovit sporazum o zračnem prevozu, ki nadgrajuje pravila in standarde za lete.

Konec Airbus-Boing spora

Sporazum, ki nadomešča več kot 140 dvostranskih sporazumov, določa enake konkurenčne pogoje, prinesel pa naj bi nove priložnosti za zračni promet in gospodarske koristi za obe strani.

Vsi letalski prevozniki EU bodo lahko opravljali direktne lete z vseh letališč v EU na vsa letališča v državah članicah ASEAN, enako pa bo veljalo za letalske prevoznike ASEAN. Tako bodo letalski prevozniki EU in ASEAN lažje tekmovali s konkurenti, ki želijo obratovati na donosnem trgu letalskih povezav med EU in ASEAN.

Letalski prevozniki bodo lahko opravljali do 14 tedenskih potniških letov v vse države članice EU ali iz njih ter neomejeno število tovornih letalskih prevozov prek obeh regij v katero koli tretjo državo.

Obe strani sta poleg tega priznali pomen okoljskih in socialnih vprašanj ter se dogovorili, da bosta pri njih sodelovali, da bi izboljšali svojo socialno in delovno zakonodajo in politike.

Sporazum se začne začasno uporabljati z današnjim podpisom.

Več:

Več informacij

Datum objave
17. oktober 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji