Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice4. maj 2021Predviden čas branja: 1 min

EU ima pozitiven ugled, zdravstvo najpomembnejša zadeva za Slovenijo in EU

eu_flag_girls_web.jpg
© EU
Ugled EU se je v zadnjih mesecih med Evropejci izboljšal, od predhodnega merjenja se je namreč v vseh razen v treh članicah podoba EU izboljšala. V Sloveniji ima Evropska unija pozitiven ugled za več kot polovico vprašanih, ugotavlja danes objavljena raziskava evropskega javnega mnenja Eurobarometer.

Da pandemija pušča močan pečat v življenjih Evropejcev, razkrivajo odgovori na vprašanje o dveh najpomembnejših zadevah, s katerima se trenutno soočata Slovenija in EU. Na obeh ravneh državljani kot najpomembnejši zadevi izpostavljajo zdravstveno problematiko in gospodarsko situacijo.

Z ukrepi, ki jih je za preprečevanje pandemije sprejela slovenska vlada, je zadovoljnih 31 % Slovencev – podatek, ki Slovenijo uvršča pod povprečje Evropske unije, kjer se z ukrepi njihovih nacionalnih oblasti v povprečju strinja 43 % državljanov EU27.

Med področji, ki bi jih morala Evropska unija prednostno obravnavati pri odzivu na pandemijo koronavirusa, Slovenci zagovarjajo zagotovitev hitrega dostopa do varnega in učinkovitega cepiva (38 %, na prvem mestu tudi v EU27 s 36 %).

Slovenci so med vsemi državljani Evropske unije najmanj zadovoljni z delovanjem demokracije v lastni državi; s tem je zadovoljnih le četrtina vprašanih (25 %). Tudi na ravni EU27 je v povprečju zaznati rahel upad zadovoljstva z delovanjem demokracije, je pa več Evropejcev z delovanjem demokracije v lastni državi zadovoljnih kakor nezadovoljnih.

Na ravni EU27 državljani kot dva najpomembnejša dosežka EU izpostavljajo prost pretok ljudi, blaga in storitev ter mir med državami članicami.

Identiteta državljana EU je močno prisotna v zavesti prebivalcev vseh članic, saj državljansko pripadnost EU v povprečju čuti skoraj tri četrtine vprašanih, pri čemer je občutek državljanske pripadnosti EU med Slovenci še posebej močno izražen (82 %).

Po mnenju Slovencev slovenski mediji zagotavljajo zaupanja vredne informacije (59 %, v EU27 62 %). Še nekoliko večji delež vprašanih ocenjuje, da slovenski mediji zagotavljajo raznolikost pogledov in informacij (65 % Slovencev, 70% Evropejcev).

Raziskavo Eurobarometer 94 (zima 2020-2021) za Slovenijo lahko prenesete na tej povezavi.

Več informacij

Datum objave
4. maj 2021