Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. september 2021Predviden čas branja: 1 min

EU in indijsko-pacifiška regija: naravni partnerici

Evropska komisija in visoki predstavnik sta danes sprejela skupno sporočilo o strategiji EU za sodelovanje v indijsko-pacifiški regiji. Skupno sporočilo vsebuje konkretne ukrepe za okrepitev strateškega sodelovanja z regijo.

Press conference by Josep Borrell Fontelles, Vice-President of the European Commission, on an EU strategy for cooperation in the Indo-Pacific 

Predsednica Ursula von der Leyen je povedala: »Gospodarski, demografski in politični vpliv indijsko-pacifiške regije se širi in sega od vzhodne afriške obale do pacifiških otoških držav. Z današnjimi predlogi in z našim delovanjem, ki ga usmerjajo naše vrednote, ponujamo okrepljeno partnerstvo za spodbujanje trgovine, naložb in povezljivosti, hkrati pa obravnavamo skupne svetovne izzive in krepimo na pravilih temelječ mednarodni red.»

Visoki predstavnik in podpredsednik Josep Borrell je povedal: «Svetovno težišče se premika proti indijsko-pacifiški regiji, tako z geoekonomskega kot tudi geopolitičnega vidika. Prihodnost EU in indijsko-pacifiške regije sta medsebojno povezani. EU je že zdaj največja vlagateljica, vodilna partnerica razvojnega sodelovanja in ena največjih trgovinskih partneric v indijsko-pacifiški regiji. Naše sodelovanje je namenjeno ohranjanju svobodne in odprte indijsko-pacifiške regije za vse, hkrati pa je njegov cilj oblikovanje trdnih in trajnih partnerstev za sodelovanje o vprašanjih od zelenega prehoda, upravljanja oceanov ali digitalne agende do varnosti in obrambe.»

Več:

 

Več informacij

Datum objave
16. september 2021