Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice22. september 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

EU je napovedala rekordnih 715 milijonov evrov za Globalni sklad

Evropska komisija je za obdobje 2023–2025 napovedala rekordni prispevek 715 milijonov evrov Globalnemu skladu za boj proti aidsu, tuberkulozi in malariji.

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, in the Global Fund Pledging Conference

Globalni sklad, mednarodno partnerstvo za boj proti navedenim boleznim, je v zadnjih 20 letih pomagal rešiti že 50 milijonov življenj. Novi prispevek dopolnjuje 150 milijonov evrov, ki so letos na voljo iz proračuna EU za mehanizem Globalnega sklada za odzivanje na COVID-19 za pomoč državam pri kritju stroškov osebne varovalne opreme, diagnostičnih testov in terapevtikov.

Predsednica Komisije Ursula von der Leyen je ob napovedi nove zaveze EU dejala: »Potem ko smo združili moči za boj proti COVID-19, se moramo ponovno osredotočiti na boj proti drugim smrtonosnim boleznim. Globalni sklad za boj proti aidsu, tuberkulozi in malariji pomaga rešiti milijone življenj. Zato bomo povečali prispevek EU v Globalni sklad na 715 milijonov evrov. To bo življenjskega pomena za milijone ljudi in bo pripomoglo k boljšemu zdravju za vse.«

Globalni sklad si prizadeva zbrati vsaj 18 milijard ameriških dolarjev za obdobje 2023–2025, da bi rešili 20 milijonov življenj, preprečili več kot 450 milijonov okužb, zmanjšali stopnjo umrljivosti zaradi HIV, tuberkuloze in malarije za 64 % ter vzpostavili bolj zdrav in pravičnejši svet.

Več:

Več informacij

Datum objave
22. september 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji