Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice8. marec 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 2 min

EU krepi solidarnost z osebami, ki bežijo pred vojno

Evropska komisija je v danes objavljenem sporočilu predstavila podporo EU, ki jo zagotavlja ljudem na begu pred vojno v Ukrajini in državam EU, ki jih sprejemajo.

Border region between Poland and Ukraine (Korczowa)

Evropska unija pomaga ljudem z neposredno humanitarno pomočjo, nujno pomočjo civilne zaščite, podporo na meji ter jasnim in zaščitnim pravnim statusom, ki osebam, ki bežijo pred vojno, omogoča takojšnjo zaščito v EU.

Nova humanitarna pomoč EU v višini 90 milijonov evrov že zagotavlja hrano, vodo, zdravstveno varstvo, nastanitve in zaščito za kritje osnovnih potreb najranljivejših Ukrajincev. Pomoč je zagotovljena tudi Moldaviji, Poljski in Slovaški.

Poleg tega je vsaj 500 milijonov evrov iz proračuna EU namenjenih reševanju obsežnejših humanitarnih posledic vojne, tako v Ukrajini kot zunaj nje.

EU zagotavlja tudi podporo pri upravljanju meja. Komisija je izdala smernice v pomoč mejnim policistom držav članic pri učinkovitem upravljanju prihodov na meje z Ukrajino in skrajšanju čakalne dobe. Na meje je napoteno tudi dodatno osebje agencije Frontex.

Poleg tega se je EU v rekordnem času soglasno strinjala z aktivacijo direktive o začasni zaščiti, da bi ljudem v stiski zagotovila jasnost in varnost.

Več:

***

Evropska komisija je danes sprejela tudi predlog za kohezijske ukrepe za begunce v Evropi (CARE), da bi državam članicam in regijam omogočila dodatno financiranje in prožnost v okviru kohezijske politike za obdobje 2014–2020 pri zagotavljanju nujne pomoči beguncem.

Instrument CARE med drugim uvaja spremembe za zmanjšanje pritiska na nacionalne proračune, zlasti zaradi posledic pandemije. Predvideva tudi več prožnosti pri uporabi sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) in Evropskega socialnega sklada (ESS) za ukrepe za podporo ljudem, ki bežijo iz Ukrajine. Države EU lahko za financiranje ukrepov za pomoč ljudem na begu pred vojno zaprosijo tudi retroaktivno. Po novem bodo upravni postopki poročanja za ESSR in ESS pospešeni in poenostavljeni. Države lahko spremenijo nekatere dele svojih operativnih programov brez sklepa Komisije, prav tako pa lahko načrtujejo ali reprogramirajo približno 10 milijard evrov iz pomoči pri okrevanju za kohezijo in območja Evrope iz leta 2022 (REACT-EU).

Več:

***

Evropska komisija je vzpostavila evropski solidarnostni sistem za premeščanje beguncev in razseljenih oseb iz zdravstvenih razlogov znotraj EU. Mehanizem bo razbremenil zdravstvene sisteme držav EU ob meji z Ukrajino ter omogočil boljše usklajevanje z drugimi državami članicami v zvezi z zdravljenjem in nego v bolnišnicah.

Več informacij

Datum objave
8. marec 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji