Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice8. december 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

EU krepi zaščito pred gospodarsko prisilo

Evropska komisija je danes predlagala novo orodje za odvračanje tretjih držav od uporabe gospodarske prisile. Ta pravni instrument je odziv na nameren gospodarski pritisk, katerega tarča so v zadnjih letih postale EU in njene države članice.

ECT - Europe Container Terminals in Rotterdam

Instrument krepi nabor orodij EU in ji bo omogočil, da se bo lahko bolje branila na svetovnem prizorišču.

Instrument za odvračanje od prisile je zasnovan tako, da se najprej z dialogom umirijo razmere in spodbuja k opustitvi posebnih prisilnih ukrepov. EU bi sprejela morebitne protiukrepe le v skrajnem primeru, če se ne bi mogla drugače spopasti z gospodarskim ustrahovanjem, ki lahko poteka na različne načine, in sicer od izrecne prisile in orodij trgovinske zaščite, selektivnih mejnih kontrol ali pregledov varnosti hrane za blago iz določene države članice EU do bojkotiranja blaga določenega porekla.

Izvršni podpredsednik in komisar za trgovino Valdis Dombrovskis je dejal: »S tem predlogom jasno sporočamo, da bo EU odločno branila svoje interese. Glavni cilj orodja za odvračanje od prisile je odvračilni učinek, vendar bomo imeli zdaj večji nabor orodij, ki nam bodo prišla prav takrat, ko bomo prisiljeni ukrepati. Ta instrument nam bo omogočil, da se odzovemo na geopolitične izzive prihodnjih desetletij ter ohranimo moč in prožnost Evrope.«

Več:

Več informacij

Datum objave
8. december 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji