Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice8. junij 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

EU na pomoč Kanadi v boju s požari

Skoraj 300 evropskih gasilcev je bilo mobiliziranih v podporo Kanadi pri njenem boju z najhujšimi požari v naravi v zadnjih desetih letih.

EU na pomoč Kanadi v boju s požari

Kanada je namreč aktivirala mehanizem EU na področju civilne zaščite in zaprosila za evropsko pomoč. Francija, Portugalska in Španija so v takojšnjem odzivu ponudile svoje gasilce. Napoten bo tudi strokovnjak iz Centra EU za usklajevanje nujnega odziva, ki bo pomagal pri usklajevanju.

Po vsej Kanadi od maja pustošijo številni požari v naravi, ki so do zdaj požgali približno 4,1 milijona hektarjev površin. Dim, ki ga povzročajo ti požari, se širi v mesta v Združenih državah Amerike in izpušča desetkrat več CO2 od povprečja. Po vsej Kanadi je bilo evakuiranih več kot 20.000 ljudi.

»Požari z v naravi po vsem svetu postajajo vse pogostejši in vse bolj uničujoči, ogrožajo življenja in požigajo območja, ki potrebujejo več časa, da si v celoti opomorejo. Zahvaljujem se Franciji, Portugalski in Španiji za pomoč Kanadi v času, ko je tudi Evropa izpostavljena velikemu požarnemu tveganju. Evropska solidarnost je globalna,« je poudaril evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Več:

Več informacij

Datum objave
8. junij 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji