Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice24. februar 2022Predstavništvo v Sloveniji

EU najostreje obsoja ruski napad na Ukrajino in pripravlja nov sveženj sankcij proti Rusiji

Predsednik Putin znova neti vojno v Evropi. V teh težkih trenutkih Evropska unija in njeni prebivalci in prebivalke stojimo ob strani Ukrajini in njenemu prebivalstvu. Poskrbeli bomo, da bo predsednik Putin za to odgovarjal.

EU najostreje obsoja ruski napad na Ukrajino in pripravlja nov sveženj sankcij proti Rusiji

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki predstavnik EU ter podpredsednik Komisije Josep Borrell sta danes podala izjavo, v kateri obsojata rusko agresijo proti Ukrajini ter izražata popolno solidarnost in podporo Ukrajini in njenim prebivalcem. Predsednica von der Leyen je napovedala tudi, da Komisija pripravlja sveženj sankcij, ki bo danes predstavljen evropskim voditeljem.

»S tem svežnjem se bomo osredotočili na strateške sektorje ruskega gospodarstva, tako da jim bomo onemogočili dostop do tehnologij in trgov, ki so ključnega pomena za Rusijo. Oslabili bomo gospodarsko bazo Rusije in njeno sposobnost modernizacije. Poleg tega bomo zamrznili rusko premoženje v Evropski uniji in ustavili dostop ruskih bank do evropskih finančnih trgov. Tako kot pri prvem svežnju sankcij smo tesno povezani z našimi partnerji in zavezniki: ZDA, Združenim kraljestvom, Kanado, pa tudi Japonsko in Avstralijo. Te sankcije so zasnovane tako, da močno obremenjujejo interese Kremlja in njegovo zmožnost financiranja vojne,« je dejala predsednica.

Visoki predstavnik EU ter podpredsednik Komisije Josep Borrell je dodal: »To so eni izmed najtemnejših časov za Evropo po drugi svetovni vojni. Velika jedrska sila je napadla sosednjo državo in grozi s povračilnimi ukrepi proti kateri koli drugi državi, ki bi jo lahko rešila.«

Več:

--------------

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je danes udeležila skupne novinarske konference z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom.

»Evropska unija in Nato tesno sodelujeta in ta kriza nas bo še bolj povezala. Naša skupna dolžnost je, da se zoperstavimo najhujšemu dejanju agresije na evropskih tleh v zadnjih desetletjih. Naša enotnost je naša največja moč. Kremelj se tega zaveda in nas zato želi razdvojiti. Vendar so dosegli ravno nasprotno. Smo enotnejši in odločnejši kot kdaj koli prej. Smo ena Unija, ena zveza, z enotnim ciljem,« je poudarila predsednica von der Leyen.

Več:

-------------

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sta danes zjutraj podala izjavo o ruski vojaški agresiji:

»Najostreje obsojamo vojaško agresijo Rusije proti Ukrajini. Rusija s svojimi neizzvanimi in neupravičenimi vojaškimi akcijami grobo krši mednarodno pravo ter ogroža evropsko in svetovno varnost in stabilnost. Obžalujemo smrtne žrtve in človeško trpljenje.«

Rusijo sta pozvala, naj nemudoma prekine sovražnosti, umakne svojo vojsko iz Ukrajine ter v celoti spoštuje ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine.

Več:

Več informacij

Datum objave
24. februar 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji