Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice24. april 2023Predstavništvo v Sloveniji

EU in Norveška sta danes sklenili zeleno zavezništvo

EU in Norveška sta danes sklenili zeleno zavezništvo, da bi okrepili skupne podnebne ukrepe, prizadevanja za varstvo okolja ter sodelovanje na področju čiste energije in industrijskega prehoda.

Visit of Jonas Gahr Støre, Norwegian Prime Minister, and signature of the EU-Norway Green Alliance

Sporazum sta v Bruslju podpisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik norveške vlade Jonas Gahr Støre.

Predsednica Ursula von der Leyen je ob tem povedala: « Norveška je dolgoletna in zanesljiva partnerica Unije. Obema je skupna vizija vzpostavitve podnebno nevtralne celine. Želimo, da naše družbe in gospodarstva uspevajo skupaj, hkrati pa si prizadevajo za manjše emisije, varstvo narave, razogljičenje naših energetskih sistemov in okolju prijaznejše gospodarske panoge. Zeleno zavezništvo še krepi naše vezi in na njegovi podlagi bomo lahko skupaj oblikovali boljšo prihodnost. »

Obe strani ponovno potrjujeta svojo zavezanost ciljem zmanjšanja emisij toplogrednih plinov za vsaj 55 % do leta 2030 v primerjavi z letom 1990 in doseganju podnebne nevtralnosti najpozneje do leta 2050. Strani nameravata ohraniti dvig svetovne temperature znotraj omejitve 1,5 °C iz Pariškega sporazuma, hkrati pa zagotavljati energetsko varnost, varstvo okolja in človekove pravice. EU in Norveška bosta tesno sodelovali, da bi zagotovili uspešno izvajanje Pariškega sporazuma in zgodovinskega sporazuma o biotski raznovrstnosti, doseženega na 15. konferenci ZN o biotski raznovrstnosti.

Več:

Več informacij

Datum objave
24. april 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji