Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice27. junij 2023Predstavništvo v Sloveniji

EU poslala 500 generatorjev iz rezerv rescEU na območje uničenega jezu Nova Kahovka

EU bo po pomoči, ki jo je Ukrajini po uničenju jezu Nova Kahovka že zagotovila prek mehanizma EU na področju civilne zaščite in humanitarnih partnerjev, iz svoje zaloge rescEU Ukrajini poslala 500 električnih generatorjev.

EU poslala 500 generatorjev iz rezerv rescEU na območje uničenega jezu Nova Kahovka

Evropska unija bo po pomoči, ki jo je Ukrajini po uničenju jezu Nova Kahovka že zagotovila prek mehanizma EU na področju civilne zaščite in humanitarnih partnerjev, iz svojezaloge rescEU Ukrajini poslala 500 električnih generatorjev v skupni vrednosti 16 milijonov evrov. Generatorji so različnih velikosti, uporabljali pa se bodo za obnovo kritične infrastrukture, kot so vodne črpalke in kanalizacijske čistilne naprave na prizadetih območjih južne Ukrajine.

Poškodba omenjenega jezu je sprostila poplavne vode iz največjega svetovnega vodnega zbiralnika, ki so odnesle cele vasi in uničile kmetijska zemljišča. To je zaostrilo že tako težke humanitarne razmere v južni Ukrajini, pri čemer so številne skupnosti ostale brez dostopa do vode, elektrike in zatočišč.

»Uničenje jezu Nova Kahovka je še en nezaslišan napad Rusija na kritično civilno infrastrukturo, ki ima katastrofalne posledice za okolje in lokalne skupnosti,« je poudaril evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Dodal je, da bo EU še naprej tesno sodelovala z ukrajinskimi organi, da se prizadetim prebivalcem zagotovi nujno pomoč, vse dokler bo to potrebno.

Več:

Več informacij

Datum objave
27. junij 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji