Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice18. februar 2022Predstavništvo v Sloveniji

EU pri STO sprožila postopek proti Kitajski

Evropska unija je danes pri Svetovni trgovinski organizaciji (STO) sprožila postopek proti Kitajski, ker ta podjetjem iz EU preprečuje, da bi na tujih sodiščih uveljavljala zaščito in uporabo patentov.

European Chips Act – Research and Production of chips (Grenoble, France)

Kitajska namreč preprečuje podjetjem EU, ki imajo patentne pravice za ključne tehnologije (denimo omrežja 3G, 4G in 5G), da bi na sodišču uveljavljala patentno zaščito, kadar se njihovi patenti uporabljajo nezakonito ali brez ustreznega nadomestila, kot to denimo počnejo kitajski proizvajalci mobilnih telefonov. Imetnikom patentov, ki se obrnejo na sodišče zunaj Kitajske, na Kitajskem pogosto grozijo visoke kazni, zaradi česar so prisiljeni sprejeti licenčne pristojbine, ki so nižje od tržnih cen.

Izvršni podpredsednik in komisar za trgovino Valdis Dombrovskis je dejal: »Zaščititi moramo dinamično visokotehnološko industrijo EU – gonilno silo za inovacije, ki nam zagotavlja vodilno vlogo pri razvoju prihodnjih inovativnih tehnologij. Podjetja iz EU imajo pravico do poštenega pravnega varstva, kadar se njihova tehnologija uporablja nezakonito.«

Več:

Več informacij

Datum objave
18. februar 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji