Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. avgust 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

EU pristopila k Haaški konvenciji

Evropska unija je danes pristopila k Haaški konvenciji iz leta 2019 o priznavanju in izvrševanju sodnih odločb v civilnih ali gospodarskih zadevah.

Justice

Cilj pristopa EU k tej konvenciji je olajšati priznavanje in izvrševanje sodnih odločb, ki jih izdajo sodišča v EU v državah, ki niso članice EU, hkrati pa omogočiti priznavanje in izvrševanje tujih sodnih odločb v EU le, če se spoštujejo temeljna načela prava EU.

Konvencija določa pogoje za priznavanje in izvrševanje sodnih odločb (tudi v zadevah, povezanih s potrošniško pogodbo in pogodbo o zaposlitvi) ter možne razloge za njihovo zavrnitev. Pristop EU bo zagotovil pravno varnost in predvidljivost za evropska podjetja, ki poslujejo v različnih državah, tudi zunaj EU, ter tako spodbudil večstransko trgovino in naložbe.

Danes je k tej konvenciji pristopila tudi Ukrajina.

Haaška konvencija o sodnih odločbah je bila pripravljena leta 2019, ker so različne zakonodaje in prakse po svetu ovirale ali celo onemogočale priznavanje in izvrševanje tujih sodnih odločb. Ta pravna negotovost in s tem povezani stroški za podjetja so pogosto ovirali tok mednarodne trgovine in naložb.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
29. avgust 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji